Een stukje geschiedenis...

Al sinds het begin van de mensheid ontstond de behoefte aan onderdak en bescherming tegen de weerselementen. Doorheen de geschiedenis werden daken gemaakt van de beschikbare middelen. Holbewoners bedekten hun structuren met graszoden, aarde en planten. Deze vroege schuilplaatsen verstrekten goede isolatie helaas waren ze niet ongedierte of waterdicht.

Onderzoek heeft aangetoond dat de eerste bekende geglazuurde keramische dakpan reeds werd gebruikt in China zo'n 5000 jaar geleden. Griekenland en Babylon gebruikten platte aardewerken dakpannen (tussen 4000 en 5000 jaar geleden). De Romeinen brachten variaties van de Griekse dakpannen naar Engeland al in 100 voor Christus.


Rond 735 na Christus werden
rieten daken ontwikkeld en gebruikt. 300 jaar later werden houten leien geïntroduceerd. In een poging om de verspreiding van brand te voorkomen, vaardigde de 12de eeuwse Koning John een wet uit in Londen die de burgers verplichtte om hun houten en rieten dakbedekking te vervangen door klei tegels.

Industriële productie van klei dakpannen begon in de 19e eeuw. Honderd jaar later werden betonnen dakpannen voor het eerst gebruikt. Toen deze eerst geïntroduceerd werden in het begin van 1900 dienden ze in de praktijk vooral om als  ​​pigment
toe te voegen aan de klei dakpannen .

In het begin van 1970 is Duitsland begonnen met de ontwikkeling en marketing van de eerste groene dak systemen.
Asfalt kennen we dan weer sinds de 19e eeuw. Het werd snel populair product als gevolg van de mogelijkheid om het in massa te produceren tegen een redelijke prijs.

Het merendeel van de veranderingen in dakbedekking hebben zich ontwikkeld in de afgelopen 200 jaar. Hoewel mensen over het algemeen nog steeds de meest beschikbare materialen gebruiken in hun regio. Zo worden hout en metaal vooral gebruikt in het zuidelijk deel van Noord-Amerika, leisteen in het noordoosten, hout in de Midwest en tegels in het zuidwestelijke deel van Noord-Amerika.

Nu zien we technologische vooruitgang in glas, polymeer en zelfs smog absorberende tegels. Wie weet welke evolutie onze dakbedekkingen nog zullen doormaken in onze nabije toekomst. Met een trend in energiebesparing zullen we ongetwijfeld een opgang zien in milieuvriendschappelijke materialen.

Wij bij Reno Project proberen zo goed mogelijk de nieuwste ontwikkelingen op de voet te volgen zodat ook uw dak de meest optimale, toekomstgerichte bedekking krijgt.